Prohlášení ICEJ ke konfliktu v Gaze

Autor článku: Malcolm Hedding, ICEJ | Publikováno: 16.01.2009

Od izraelského stažení z Pásma Gazy v srpnu 2005 došlo k tomu, že islamistické teroristické milice Hamás se zmocnily vlády nad touto oblastí a vystupňovaly neustálé raketové a minometné útoky na města v jižním Izraeli. Toto každodenní bombardování drželo tisíce izraelských civilistů doslova v obležení, zatímco svět jen přihlížel a téměř nereagoval na to, že tisíce dětí žijí v neustálém traumatu a že dochází ke zbytečným škodám na majetku a ztrátám na životech. Sderot, jedno z měst ležících nejblíže k pásmu Gazy, snášelo hlavní nápor těchto útoků.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém se v této těžké době jasně postavilo na stranu izraelských komunit v západním Negevu: poskytujeme jim sociální podporu prostřednictvím místních charitativních organizací a dodali jsme do oblasti řadu přenosných protiraketových krytů. Zorganizovali jsme také několik návštěv, při kterých jsme se z první ruky přesvědčili o brutální povaze těchto útoků z Gazy, které jsou namířeny proti civilnímu obyvatelstvu bez rozdílu.

Krátké příměří zprostředkované Egyptem přineslo unaveným obyvatelům okolí Gazy dočasnou úlevu, ale raketové salvy se počátkem listopadu vrátily a začaly dopadat až do města Aškelon. Izraelská vláda váhala, aby neohrozila palestinské civilisty, mezi nimiž se Hamás ukrývá a používá je jako nedobrovolných lidských štítů. Nakonec však Izraeli nezbylo nic jiného než konečně podniknout akci na ochranu svých občanů, na což má plné právo. Stejná akce by se dala očekávat od každého státu, který se stará o své občany.

Hamás nyní reaguje raketami delšího doletu, které zasáhly města Ašdód a Beerševa, což znamená, že do jejich dostřelu se dostalo na 700 000 izraelských civilistů.

Ztráty na životech jsou vždy politováníhodné a musí být omezeny na minimum. Izrael tuto zásadu dodržuje více než kterákoli jiná země. Avšak režim Hamásu v Gaze nemá vůbec žádnou úctu k životu, upírá Izraeli právo na samu existenci a neúnavně usiluje o jeho úplné zničení. Tento cíl hnutí Hamás samo deklaruje a je jasně obsažen v jeho chartě. Izrael neměl jinou možnost než tuto hrozbu z jihu odstranit. Je lepší tak učinit dnes než čekat, až bude mít Hamás podporu jaderného Íránu.

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém proto považuje za znepokojivé, že mnozí západní vůdci se opět rozhodli odsuzovat Izrael pod záminkou „nepřiměřené reakce“. Tato doktrína „ekvivalence“ není schopna pojmenovat zlo, snaží se hrát rozhodčího a rozdělovat vinu rovnoměrně mezi obě válčící strany. To je hrubá chyba, která v důsledku znamená, že náš svět ustupuje radikálnímu islamistickému teroru. Hamás je teroristická organizace podporovaná lotrovskými režimy Sýrie a Íránu a mezinárodní společenství to dobře ví, avšak mnozí vůdcové nemají odvahu to říci nahlas. Ustupování zlu je opět na pořadu dne, a proto také musí být Izrael odsouzen.

Potvrzujeme právo Izraele na obranu svých občanů a vyzýváme světové společenství, aby označilo skutečného viníka. Připomínáme v této souvislosti slova nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy, který minulé léto navštívil Sderot a prohlásil, že není možné, aby Izraelci žili pod každodenní hrozbou raketových útoků.

Dále apelujeme na křesťany, aby se v těchto těžkých dnech modlili za Izrael. Nabízíme také možnost podílet se na praktické pomoci obyvatelům západního Negevu. ICEJ se nabídlo, že dočasně přestěhuje desítky chudých rodin s malými dětmi na bezpečnější místa v Izraeli. Bude potřeba pokrýt náklady na dopravu, ubytování a stravování. Příspěvky na tento účel můžete zasílat na účet ICEJ u Komerční banky č. 3747530257/0100 var. symbol 101. Děkujeme, že nejste lhostejní.

Malcolm Hedding
Výkonný ředitel ICEJ - Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém

Oznámení o stěhování

Přeji všem návštěvníkům stránek misijní stanice Debora Apoštolské církve v Táboře hezký den. Oznamuji vám, že dosavadní vedoucí, Zdeněk Kašpárek, se odstěhoval v červnu roku 2015 se svou rodinou na Těšínsko. V současné době administruje stanici sbor Apoštolské církve v Českých Budějovicích. Lidem ve stanici slouží služebníci naší církve. Jednou za 14 dní dojíždíme na nedělní bohoslužbu. Křesťané táborského společenství se však scházejí ke společným bohoslužbám každý týden. Jako v době, kdy byl s nimi Zdeněk Kašpárek. Život stanice tedy nekončí. Jste pořád zváni na naše nedělní bohoslužby. Petr Škopek, 2. pastor AC Č. Budějovice.Publikováno: 30.11.-0001

Poslední aktualizace: 20.02.2018